Štruklji (Struklji)

15 styczeń 2016.

151
com_content.article
(3 razy zagłosowano, średnia ocena 1.67 na 5)
Štruklji (Struklji)1.67 out of 50 based on 3 voters.


Štruklji (Štrukli) jest tradycyjnym daniem serwowanym niemal w całej północno-zachodniej Chorwacji. Może być pikantne lub słodkie, duże lub małe, pieczone lub gotowane, podawane jako przystawka, obiad lub deser. Štruklji z całą pewnością zadowoli podniebienie niejednego turysty.

Chorwacja | Istnieją dwa rodzaje štrukli: gotowane oraz pieczone
Chorwacja | Istnieją dwa rodzaje štrukli: gotowane oraz pieczone (by pinkmoose )

Istnieją dwa rodzaje štrukli: kuhani strukli, czyli gotowane oraz pieczone, nazywane peceni struklji.

Štruklji skosztować będziemy mogli niemal w każdej chorwackiej restauracji. Możemy również przygotować je samodzielnie w domu.

Niezbędne będą:

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • letnia woda

Składniki na nadzienie:

  • 500 g sera
  • 1 jajko
  • sól

Sposób przyrządzenia

Do mąki dodać ciepłą wodę, sól, jajko oraz olej. Ciasto dokładnie wymieszać, aby powstała całkowicie gładka masa. Następnym krokiem jest dokładne rozwałkowanie go na stolnicy.

Do dużej miski dodajemy biały ser, jajko, sól oraz pieprz. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki.

Następnie na całej powierzchni cienko rozwałkowanego ciasta wykładamy masę, zwijamy w roladę i kroimy na małe kawałki (około 5 cm).

Chorwacja | Štruklji jest tradycyjnym daniem serwowanym niemal w całej północno-zachodniej Chorwacji
Chorwacja | Štruklji jest tradycyjnym daniem serwowanym niemal w całej północno-zachodniej Chorwacji (by kaja_a )

Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę układamy kawałki naszego ciasta. Pieczemy około 30 min w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Jeśli zdecydujemy się na gotowaną wersję, kawałki ciasta powinniśmy wrzucić do wrzącej  wody i gotować przez 15-20 minut. Trzeba uważać by kawałki štrukli nie posklejały się.

Gotowe struklji posypujemy cukrem pudrem.

Dodaj komentarz ...