Sarma

02 marzec 2016.

152
com_content.article
(1 raz zagłosowano, średnia ocena 5.00 na 5)
Sarma5.00 out of 50 based on 1 voters.


Sarma to tradycyjna, chorwacka potrawa. Serwowana jest niemal na każdym weselu oraz wielu restauracjach na terenie całego kraju. Co takiego w sobie ma to danie, że Chorwaci tak bardzo je lubią?

Chorwacja | Nazwa „sarma” pochodzi od tureckiego słowa „sarmak”, czyli „otoczyć
Chorwacja | Nazwa „sarma” pochodzi od tureckiego słowa „sarmak”, czyli „otoczyć (by Alesist )

Sarma to nic innego jak nasze gołąbki. Przygotowuje się je z kapusty, liści winogron lub botwinki oraz mięsa mielonego.

Nazwa „sarma” pochodzi od tureckiego słowa „sarmak”, czyli „otoczyć”.

Jeśli robimy sarmę z całej kapusty, musimy wiedzieć, że wyjdzie nam jej naprawdę dużo. W razie czego danie to można później zamrozić lub zawekować.

Przygotowanie

Do przygotowania sarmy potrzebne nam będą: ugotowane liście kapusty lub winogron, oraz produkty na farsz, czyli mięso mielone (wieprzowe lub wołowe), ryż, cebula i przyprawy (sól, pieprz, a także różnorodne zioła).

Kilka łyżek farszu owijamy z każdej strony liściem, tworząc prostokątną formę. Tak przygotowane danie gotujemy kilka godzin lub zapiekamy w piekarniku.

Sarmę podaje się na ciepło z gęstym, śmietanowym sosem oraz ziemniakami.

Chorwacja | Sarma to tradycyjna chorwacka potrawa
Chorwacja | Sarma to tradycyjna chorwacka potrawa (by nomadlizard )

Dodaj komentarz ...