Kuchnia chorwacka

24 sierpień 2016.

31
com_content.article
(3 razy zagłosowano, średnia ocena 3.67 na 5)
Kuchnia chorwacka3.67 out of 50 based on 3 voters.


Osobnym rozdziałem chorwackich wojaży są podróże kulinarne. Wiedzeni przez słowiańskie i śródziemnomorskie aromaty po lokalnych restauracjach, gospodach i karczmach z pewnością zaznamy niesamowitych wrażeń. Poznawanie nowych miejsc koniecznie musi się wiązać z poznawaniem lokalnych przysmaków, a Chorwacja jest tego najlepszym przykładem.

Chorwacja | W chorwackiej kuchni królują ryby serwowane pod każdą postacią
Chorwacja | W chorwackiej kuchni królują ryby serwowane pod każdą postacią (by ahenobarbus)

Zróżnicowanie kulturowe i geograficzne kraju sprzyja różnorodności jego kuchni. Na wybrzeżu możemy skosztować iście śródziemnomorskich dań, świeżych ryb i ostryg, zaś w głębi lądu nasze podniebienia uraczą gulasze, pierogi i mięsa. W Chorwacji można zjeść dobrze i tanio, co jest niewątpliwą zaletą tego kraju.

Podczas podróży po Chorwacji nasze podniebienie zazna prawdziwej smakowej mozaiki, która łączy tradycje pasterskie, rybackie, bałkańskie i otomańskie.

Często spotykanym lokalnym przysmakiem jest suszona na wietrze szynka prust (prušt), a także sardynki w oleju, ostre paprykowe kiełbaski kulen i mięso zawijane w liście kabaczka.

Chorwackie zupy (juha) są zwykle lekkie lub zagęszczone parmezanem (np. manistra), który nadaje im kremową konsystencję. Dużą popularnością cieszą się w tym zakątku świata także zupy rybne.

Jeśli chodzi o dania główne, to odzwierciedlają one podział geograficzny kraju. Na śródziemnomorskim wybrzeżu powszechnie spotykane są owoce morza i ryby, zaś w głębi lądu potrawy nieco cięższe i bardziej tłuste, jak np. grillowane mięsa – a wszystko to doprawione oliwą, octem winnym i aromatycznymi ziołami.

Mięsu lub rybie towarzyszą zwykle ziemniaki, ryż i makarony.

Na chorwackich stołach królują także słodkie naleśniki, zwykle w roli deseru.

Podczas kulinarnych podróży po Chorwacji nie można zapomnieć o truflach – cennych, wykopywanych spod ziemi przez specjalnie wyszkolone psy i niezwykle drogich grzybach, które zbierane są na Istrii.

Chorwacja | W górskich rejonach Chorwacji skosztujemy wybornej baraniny
Chorwacja | W górskich rejonach Chorwacji skosztujemy wybornej baraniny (by lilivanili)

Przykładowe lokalne specjały:

Dalmatinski prušt a paški sir – Kompozycja łącząca suszoną i wędzoną dalmatyńską szynkę z wędzonym serem wyspy Pag.

Fiš paprikaš – jest to przepyszny gulasz z ryby słodkowodnej przyprawionej papryką.

Štrukli – duże, pieczone w piecu pierogi podawane na ostro lub słodko.

Manistra – gęsta zupa z warzyw strączkowych i jarzyn dostępna w dwóch wersjach: wiosennej i zimowej

Sarma – to liście kapusty faszerowane mielonym mięsem. Doskonała potrawa dla stęsknionych za Polską, gdyż do złudzenia przypomina nasze gołąbki.

Warto zapamiętać:

Restoran – oznacza wykwintną i zwykle drogą restaurację oferującą specjały międzynarodowej kuchni.

Gostionica, konoba – mniejsze lokale, częstokroć bardzo tanie lub średnio drogie.

Oczywiście można zawsze odwiedzić pizzerie lub bistra, które serwują pizze i spaghetti nie ustępujące włoskim.

Chorwacja | Trufle – najlepszy przykład, że to co najcenniejsze kryje się we wnętrzu
Chorwacja | Trufle – najlepszy przykład tego, że to co najcenniejsze kryje się we wnętrzu (by heatheronhertravels )

Dodaj komentarz ...