Chorwackie desery i słodycze

04 luty 2016.

206
com_content.article
(3 razy zagłosowano, średnia ocena 4.00 na 5)
Chorwackie desery i słodycze4.00 out of 50 based on 3 voters.


Kuchnia chorwacka jest bogata i różnorodna. Tyczy się to również słodkich przysmaków. Wybierać można spośród szerokiej gamy ciast, lodów, ciastek czy słodkich naleśników i deserów. Taka różnorodność smaków pozwoli każdemu łasuchowi odnaleźć coś dla siebie.

Chorwacja | Pyszny strudel z jabłkami to popularny deser w Chorwacji
Chorwacja | Pyszny strudel z jabłkami to popularny deser w Chorwacji (by pug_girl )

Dania na słodko

Amatorzy słodkich obiadów nie będą zawiedzeni, gdyż w chorwackiej kuchni nie brakuje słodkich dań. Na początek wymienić można tradycyjne štruklji, czyli rodzaj pierogów, bardzo popularne zwłaszcza na północy kraju. Danie to serwowane jest w wersji na ostro lub na słodko, może być pieczone lub gotowane. Kolejna potrawa, podawana zarówno na słodko jak i wytrawnie to burek, czyli ciasto filo wypełnione nadzieniem. Słodkie ciasto nadziewane jest jabłkami lub wiśniami. Na słodko podaje się także ravioli –niewielkie pierożki z migdałami, likierem i cynamonem. Tak jak w Polsce w Chorwacji popularne są knedle ze śliwkami i cynamonem.

Ciasta i ciasteczka

Wśród popularnych chorwackich ciast należy wymienić przepyszne, tradycyjne makowce i orzechowce (makovnjača i orehnjača). Jeśli nie jesteśmy fanami maku lub orzechów skuśmy się na savijačę (štrudla), czyli strudel z serowym nadzieniem lub z różnymi owocami jak jabłka czy wiśnie. W Chorwacji popularnym ciastem jest także baklava, znana z kuchni tureckiej, czyli ciasto składające się z wielu cieniutkich warstw ciasta filo, przełożonych posiekanymi orzechami i nasączonych miodem. Amatorzy polskich kremówek ucieszy fakt, iż na Chorwacji dostaniemy kremšnitę, czyli pyszne ciasto francuskie z kremem waniliowym i cukrem pudrem. Najsłynniejsze wersje tego ciasta można spróbować w Zagrzebiu i mieście Samobor. Do tradycyjnych chorwackich ciast należą rapska torta, czyli ciasto z migdałami i likierem Maraschino w formie ślimaka oraz međimurska gibanica – wielowarstwowe ciasto francuskie przełożone 4 rodzajami nadzienia – z orzechów, sera, maku i jabłek. Fanom ciastek i ciasteczek z pewnością przypadną do gustu drożdżowe kiflice, kremowe jelaćić kocke oraz paprenjaći, czyli herbatniki miodowe z dodatkiem czarnego pieprzu.

Chorwacja | Popularnym ciastem w Chorwacji jest baklava
Chorwacja | Popularnym ciastem w Chorwacji jest baklava (by archeon )

Desery

Prócz ciast, kuchnia chorwacka oferuje również szeroki wybór deserów. Do najpopularniejszych należy rožata – czyli deser o konsystencji budyniu na bazie z jajek, karmelu, mleka i likieru różanego z gorzką skórką pomarańczową. Chorwacja słynie także z wielu wariantów pączków. I tak do wyboru mamy fritule – czyli małe pączki, często aromatyzowane rumem, z rodzynkami, posypane cukrem pudrem lub z innymi dodatkami np. z kremem czekoladowym. Inną odmianą pączków w Chorwacji są uštipci, często podawane z dżemem lub kajmakiem oraz krafne (pokladnice), czyli odpowiednik polskich pączków.

Chorwacja | W Chorwacji koniecznie trzeba spróbować naleśników!
Chorwacja | W Chorwacji koniecznie trzeba spróbować naleśników! (by gverovic )

Naleśniki

Być w Chorwacji i nie spróbować naleśników to prawdziwy grzech. Jest to jeden z najpopularniejszych deserów w tym kraju. Chorwaci podają naleśniki na wiele różnych sposobów. Palačinke mogą być z owocami (świeże, suszone), konfiturą, sosem owocowym, kremem czekoladowo-orzechowym, słodkim nadzieniem orzechowym lub konfiturą. Tradycyjna palačinka to naleśnik z dżemem, roztopioną czekoladą oraz posiekanymi orzechami włoskimi.

Chorwacja | Burek można podawać na słodko i na słono
Chorwacja | Burek można podawać na słodko i na słono (by cocoinzenl )

Lody i desery lodowe

Tak jak Włochy słyną ze swoich gelato, tak również Chorwacja słynie z tradycyjnie wyrabianych lodów, sladoled. Można je jeść solo, lub wybrać jeden z wielu pysznych deserów lodowych jak chociażby „Banana Split” - deser składający się z trzech gałek lodów, ułożonych na przekrojonym na pół bananie, z dodatkiem bitej śmietany i sosu czekoladowego.

Owoce i bakalie

Chorwacja to także bogactwo owoców i słodkich bakalii. Podaje się tu owoce w słodkim syropie, przetwory owocowe, kompoty i galaretki. Ciekawą propozycję stanowi kitnikies, czyli gotowane pigwy w galaretce.

Chorwacja | Chorwackie sladoled, czyli lody
Chorwacja | Chorwackie sladoled, czyli lody (by Flavio~ )

Dodaj komentarz ...