Ajvar (ajwar)

20 kwiecień 2017.

136
com_content.article
(0 razy zagłosowano, średnia ocena 0 na 5)
Ajvar (ajwar)0 out of 50 based on 0 voters.


Ajwar (ajvar) to niezwykle popularna w Chorwacji pasta. Lekko pikantna, idealnie nadaje się do mięsa z grilla, na kanapki czy do wyjadania wprost ze słoika. 

Chorwacja | Jednym z podstawowych składników ajwaru jest papryka
Chorwacja | Jednym z podstawowych składników ajwaru jest papryka (by markovskavesna )

Chorwackie aromaty w domowym zaciszu

Ajwar przyrządza się z warzyw, głównie z bakłażanów i słodkiej papryki. Pasta produkowana jest przede wszystkim przez dwie firmy: Podravka oraz Mari. Możemy ją również przyrządzić sami. Potrzebne nam będą:

  • około 1,5 kg bakłażanów,
  • 6 czerwonych papryk,
  • 4 pomidory
  • sok ze świeżej cytryny,
  • 1 ząbek czosnku,
  • pół szklanki oliwy,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz, 
  • czerwona papryka (przyprawa).

Jak się robi ajwar?

Paprykę i bakłażany należy ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec w temperaturze 220 stopni Celsjusza do momentu aż skórka zrobi się czarna (warzywa można także ułożyć na grillu). Następnie wyjmujemy je i przykrywamy workiem z tworzywa sztucznego na około 10 min. Po tym czasie usuwamy nasiona i zdejmujemy skórkę.

Tak przyszykowane warzywa kroimy na dowolne kawałki, doprawiamy solą, pieprzem i czerwoną papryką (jeśli lubimy pikantne potrawy, dodajmy jej więcej).

Następnie dodajemy pokrojone pomidory, drobno posiekany czosnek, oliwę, sok z cytryny oraz natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy. Gotujemy do momentu, aż warzywa puszczą sok, a cała woda odparuje.  Pastę można przełożyć do małych słoiczków i poddać pasteryzacji.

Tak przygotowany ajwar podajemy jako przystawkę do chorwackich dań.

Chorwacja | Ajwar idealnie nadaje się do potraw mięsnych oraz kanapek
Chorwacja | Ajwar idealnie nadaje się do potraw mięsnych oraz kanapek (by rubber_slippers_in_italy )

Dodaj komentarz ...