Chorwacja słynie nie tylko z doskonałych win czy oliwy z oliwek. Kraj ten może poszczycić się również produkcją wielu rodzajów wyśmienitych, tradycyjnych serów, wytwarzanych głównie z mleka owczego i koziego.
Najpopularniejszym chorwackim serem, ze względu na swoje niezwykłe walory smakowe, jest bez wątpienia paški sir.
Chorwacja | Wyspa Pag słynie z produkowanych to serów (2009_0801_29_Pag by Peter Collins na licencji CC BY-SA 2.0)
Paški sir
Jest to twardy, słony i pikantny ser wytwarzany z owczego mleka, pochodzącego wyłącznie od rasy owiec hodowanej na wyspie i zwanej Paška ovca. Jest to specjalność wyspy Pag i nigdzie indziej nie jest produkowany. Ser ten dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi zyskał uznanie na rynkach europejskich i od lat zdobywa liczne nagrody na międzynarodowych targach i konkursach serów.
Ser sprzedawany jest w okrągłych blokach o wadze ok. 2,5 kg i można go kupić zarówno w gospodarstwach rolnych jak i sklepach. Nie należy do tanich wyrobów – za kilogram sera zapłacić trzeba około 250 kun.
Charakteryzuje się złotym kolorem, ziołowym aromatem i rozpływającą się w ustach konsystencją. Ser swój niezwykły aromat zawdzięcza specjalnej diecie owiec, w której skład wchodzą dzikie zioła, takie jak szałwia, tymianek czy rozmaryn oraz słona roślinność wyspy, do której zasolenia przyczynia się wiejący tu często wiatr bora.
Paški ser dojrzewa od 6 do 12 miesięcy. Stanowi idealny dodatek do sałatek, świeżego chleba, czarnych oliwek, szynki Pršut, anchois, winogron czy mocnego czerwonego wina. Najlepiej podawać go w temperaturze pokojowej. Mocno dojrzały ser sprawdzi się również jako dodatek do dań takich jak gnocchi, risotto, czy różnego rodzaju makaronów.
Znawcy twierdzą że najlepszy paski ser pochodzi z serca wyspy – okolic Kolan.
Serowarnia Sirana Gligora w Kolan
Sery produkowane przez tą serowarnie od lat nagradzane są wieloma tytułami i nagrodami na międzynarodowych konkursach. Wśród produkowanych przez nią serów można wymienić Paški sir, Žigljen, Kolan, Kozlar oraz Figuricę. Produkty tej firmy kupić można w kilku sklepach na terenie Chorwacji m.in. w Zadarze, Opatiji, Rijece, Splicie, Zagrzebiu, Puli, Dubrowniku i oczywiście w Kolanie.
Žigljen to twardy ser z mieszanego mleka krowiego, owczego i koziego pochodzącego z rejonów Dalmacji o pikantnym smaku. W 2012 ser Žigljen marki Gligora znalazł się wśród 50 najlepszych na świecie i otrzymał wyróżnienie na międzynarodowym konkursie serów The World Cheese Awards. Wyróżnić można jego dwa rodzaje „młody” dojrzewający 3 miesiące i „stary” dojrzewający od 6-12 miesięcy.
Kolan to twardy ser z mleka krowiego, o łagodnym smaku i aromacie. Dojrzewa około 3 miesiące. Świetny jako dodatek do czerwonych win.
Chorwacja | Paški ser idealnie komponuje się z wędzoną szynką, oliwkami i anchois (Anchovies and Dalmatian Ham with Cheese, Ristorante Atrium, Palaca Cindro, Diocletian's Palace, Split by Paulo O na licencji CC BY 2.0)
Kozlar to ser z mleka koziego, pochodzącego od kóz w Pagu lub Kotaru. Ma on świeży, lekko owocowy smak.
Figurica to twardy ser z mleka krowiego i owczego, dojrzewający od 3 do 6 miesięcy o pikantnym smaku i charakterystycznym aromacie. Doskonały do białego lub mocnego, czerwonego wina.
Pašk Skuta to świeży ser podobny do włoskiej ricotty. Produkowany jest z serwatki po serze Paškim i Žigljen.
Serowarnia Paška sirana d.d.
To najstarsza i utytułowana wieloma nagrodami fabryka serów na wyspie, posiadająca ponad 65 letnią tradycję w produkcji Paškiego sera. To ta fabryka jako pierwsza zaczęła produkować Paški ser i wypuściła go na rynek, tworząc w ten sposób uznaną na całym świecie serową markę.
Do głównych wyrobów tej serowarni należą Paški ser oraz Dalmatinac, czyli twardy ser z krowiego i owczego mleka, o łagodniejszym niż Paški, smaku. Świetny jako przekąska lub dodatek do szynki czy suszonej, ostrej kiełbasy kulen. Oprócz tego zakład produkuje również aromatyczne sery z mleka krowiego jak Primorac, Trapist Paška sirana, pikantny Paprenjak z dodatkiem pieprzu Cayenne czy młody, o łagodnym i lekko słodkim smaku, Parenjak. Ciekawym produktem jest również ser Mediterano z szałwią oraz Pramenko, czyli twardy ser z mleka owczego pochodzącego z części kontynentalnej Chorwacji – smakuje wybornie z dżemem figowym.
Produkty tej firmy kupić można w Zagrzebiu, Rijece, Pagu i Novalji.
Chorwacja | Sery z wyspy Pag robione są głównie z mleka owczego i koziego, ale produkuje się tu również sery z mleka mieszanego oraz krowiego (From Island to Mountain by Dinko Srkoč na licencji CC BY 2.0)
Zainteresują Cię również